Είστε εδώ: Τι κάνουμε
Γιατί Qbus? & FAQ
Λόγια Πελατών
Διακόπτες & Οθόνες Αφής
Qbus Cloud & Web Server
Υλικά πίνακα
Εγκατάσταση
Movies Qbus
Σεμινάρια
Stand-Alone & προσφορές
Downloads & Manuals
Επικοινωνία, Εργα

Με 2 λόγια τι σημαίνει έξυπνο σπίτι με σύστημα Qbus.
Με την ίδια λογική των διακοπτών της συμβατικής εγκατάστασης, υπάρχουν Qbus διακόπτες στους χώρους, που μπορούμε με απλό γρήγορο τρόπο να ελέγχουμε αυτά που επιθυμούμε όπως ακριβώς και στην συμβατική εγκατάσταση : φώτα, ρολά, θέρμανση, μουσική, αυτόματο πότισμα, και ότι άλλο φανταστείτε. Απλά με το πάτημα του πλήκτρου ανάβει το φως, κατεβαίνει το ρολό κτλ.
Η διαφορά είναι πως τα συστήματα bus έχουν την "λογική" του ελέγχου όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου εφόσον από το σημείο ελέγχου (διακόπτης, οθόνη) περνάει σήμα bus. Αποτέλεσμα αυτού είναι το οποιοδήποτε τοπικό σημείο ελέγχου (πχ διακόπτης, οθόνη) να μπορεί να ελένξει οποιαδήποτε λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο σύστημα (φώτα, ρολά, ήχος, θέρμανση, κλιματισμός κτλ)
Προσθετικά μέσω αισθητήρων, σεναρίων και της νοημοσύνης που διαθέτει το σύστημα έξυπνης κατοικίας Qbus μπορούν να αυτοματοποιηθούν πολλές από τις επαναλαμβανόμενες βαρετές ενέργειες που καθημερινά κάνουμε ώστε κατ' αρχήν να διευκολυνθεί η καθημερινότητα μας και κατά δεύτερον να έχουμε σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας.
Μερικά απλά παραδείγματα :
- Κατέβασε / ανέβασε όλες τις τέντες κατοικίας, σενάρια πανικού (όλα τα φώτα on/off).
- Φεύγοντας ασφάλισε κατοικία, σβήσε φώτα, θέρμανση, κουζίνα, θερμοσίφωνα, γενική παροχή νερού, κτλ ώστε να μην ξεχάσω τίποτα.
- Από διακόπτη στο ισόγειο μπορώ να βλέπω & φυσικά να ελέγχω τις θερμάνσεις σε όλους τους ορόφους.
- Οταν πάμε για ύπνο εκτελεί ένα διαφορετικό σενάριο που περιλαμβάνει κάποια από τα ανωτέρω.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως δεν πρέπει να αποφασίσουμε τι και από που θα ενεργοποιείται εκ των προτέρων (πριν να κατασκευασθεί η κατοικία / από τα σχέδια) ΕΦΟΣΟΝ μπορούμε να τα ορίσουμε όλα με τον προγραμματισμό μόλις ολοκληρωθεί η κατοικία και φυσικά να τα αλλάξουμε όσες φορές θέλουμε στο άμεσο ή μακρινό μέλλον. Η προσθήκη εκ των υστέρων διακοπτών, αισθητήρων χωρίς μερεμέτια είναι απλό πράγμα ενώ απλά είναι αδύνατο στις συμβατικές εγκαταστάσεις.
Με το Qbus μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί πως είσαστε ιδιοκτήτες ενός ΑΠΛΟΥ προγράμματος διαμόρφωσης & προγραμματισμού της κατοικίας σας και δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑΝ ανάγκη (ούτε ακόμα και εμάς) για οποιαδήποτε αλλαγή θελήσετε στο μέλλον.
Επιπλέον ο απομακρυσμένος έλεγχος μέσω κινητού, internet, sms, cloud, ολοκληρώνει τον έλεγχο της κατοικίας εφόσον πχ μπορούμε να δούμε την θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο και να ενεργοποιήσουμε την θέρμανση ή να ποτίσουμε τα φυτά ή... (η λίστα τελειώνει εκεί που τελειώνει η φαντασία σας).
Αναλαμβάνοντας όλες τις Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου μέσω του δικτίου Qbus μπορούμε να έχουμε ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας, άνεσης & ελέγχου.
Tο 2019 διανύουμε τον 8ο χρόνο από την πρώτη εγκατάσταση εξελιγμένου συστήματος σε μονοκατοικία 160μ2 με σταθερή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 21oC.
Το κόστος θέρμανσης & ζεστού νερού σε αυτό το σπίτι κυμαίνεται στα ...200-250€/χειμερινή περίοδο.
Εκτός της πλήρους απόσβεσης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, το μέγιστο πλεονέκτημα να μην ασχολείσαι με την (δωρεάν πλέον) θέρμανση θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα...
Βασικά πλεονεκτήματα, αρχίζοντας από τα πιο απλά :
Δεν αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως τώρα. Εξυπνο είναι να κάνεις με απλό τρόπο αυτό που θέλεις.
Υπάρχουν διακόπτες με 4 πλήκτρα/λειτουργίες, πατώ κάποιο, ελέγχω φως, ρολό, ήχο: εσείς αποφασίζετε προγραμματίζοντας το.
Εξαιρετικά απλό για ηλικιωμένος, παιδιά, επισκέπτες αλλά & για την καθημερινή χρήση απο εσάς...
Ο κάθε διακόπτης είναι προγραμματιζόμενος μέχρι να αποφασίσουμε τι μας βολεύει.
Αυτό σημαίνει πως αν σε κάποιο διακόπτη δεν μας αρέσει η παρούσα λειτουργία του, απλά τον προγραμματίζουμε αλλιώς!!!
Ο διακόπτης έχει ένδειξη λειτουργείας (RGB led).
Πόσες φορές αναρωτηθήκατε σε συμβατικό διακόπτη εάν είναι σε θέση on ή off (σε φως που δεν βλέπετε άμεσα πχ. βεράντα,κήπος)? Το Led πάνω στο πλήκτρο θα δείξει αν είναι αναμμένο ή σβηστό & επίσης το ταμπελάκι αναγραφής λειτουργείας θα βοηθήσει εσάς και τους επισκέπτες σας να διαβάσετε τι ελέγχει ο διακόπτης.
Προσθετικά το χρώμα του led μπορεί να είναι πράσινο στις γραμμές φωτισμού, κόκκινο στα ρολά, άσπρο στα σενάρια για πιο εύκολη αναγνώριση.
Δεν υπάρχει περιορισμός τί μπορεί να κάνει ο διακόπτης.
Το κάθε πλήκτρο (απο τα 4) μπορεί να ελέγχει φως ή dimmer ή ρολό ή σενάριο ή θέρμανση ή χρονοδιακόπτη, τα πάντα.
Επίσης ή έννοια aller retour υπάρχει σε όλους τους διακόπτες εφοσον μπορούμε σε 2 διαφορετικούς διακόπτες να έχουμε την ίδια γραμμή φωτισμού.
Κάθε διακόπτης μπορεί να πάρει χρονοκαθυστέρηση.
Πατώντας διακόπτη ανάβει φως διαδρόμου για πχ. 5 λεπτά & μετά σβήνει μόνο του. Εάν ξαναπατήσω τότε θα μείνει συνεχώς ανοιχτό μέχρι να το κλείσω! (πολύ χρήσιμο σε διαδρόμους, κλιμακοστάσια, Parking).
Κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να ανάβει απαλά και σταδιακά το φως στο διάδρομο όταν ανιχνεύσει κίνηση σε αυτόν. Επιπρόσθετα σε διάφορους χώρους (πχ wc, walk-in closets αλλά και όπου αλλού επιθυμούμε) μπορεί να μην υπάρχει διακόπτης καθόλου και απλά να ενεργοποιείται ο φωτισμός με την παρουσία μας.
Οι οθόνες αφής θα μας επιτρέψουν να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και φυσικά έλεγχο όλης της κατοικίας χωρίς να χρειάζεται να πάμε στον κάθε χώρο.
Δυνατότητες πολλών σεναρίων με πολλές εναλλακτικές που μπορείτε να σκεφτείτε :
Φεύγω: ασφάλισε κατοικία, σβήσε φώτα, κατέβασε ρολά, θέρμανση, κουζίνα, θερμοσίφωνα, γενική παροχή νερού κτλ.
Καληνύχτα: κατέβασε ρολά, ασφάλισε κατοικία & σβήσε φώτα μετά από 2', ρύθμισε θέρμαση στους χώρους κτλ.
Προσομοίωση κατοίκησης: κατα την διάρκεια απουσίας μου άναβε, σβήνε τα φώτα όπως ακριβώς το έκανα την περασμένη εβδομάδα (fuzz_logic).
Θέρμανση. Δεν χρειάζεται να καλωδιώσετε ξεχωριστά τους θερμοστάτες στους χώρους της κατοικίας σας (ούτε να προ-αποφασίσετε που θα τοποθετηθούν) καθώς μπορούν να ενσωματωθούν στους διακόπτες. Εχοντας πλέον την θερμοκρασία κάθε χώρου μπορούμε να ελένξουμε το σύστημα θέρμανσης/ψύξης (λέβητας, αντλία, κλιματιστικό) από οποιοδήποτε σημείο μέσα στο σπίτι και το κυριότερο μπορούμε κεντρικά να έχουμε εποπτεία τι και που είναι αναμμένο/σβηστό.
Παράδειγμα : στο σαλόνι έχουμε ένα διακόπτη που δείχνει (και μπορώ να ελέγξω) τι θέρμανση υπάρχει στο υπόγειο και στο ισόγειο και στον όροφο και στην σοφίτα. Αμεσα από τον καναπέ μου μπορώ να δω και να διαφοροποιήσω καταστάσεις θέρμανσης χωρίς να χρειαστεί να γυρίσω το σπίτι.
Συνεχίζοντας σε σύνθετα θέματα, (αφήστε μας να σας τα προτείνουμε / ρυθμίσουμε εμείς).
Η λογική του συστήματος δουλεύει 24/7 στο παρασκήνιο ώστε να μας εξοικονομήσει χρήματα αλλά και να μας διευκολύνει την ζωή.
- Τα φώτα θέσεως περιβάλλοντα θα ανάψουν/σβήσουν αυτόματα στο σούρουπο / αυγή.
- Δεν χρειάζεται κάθε βράδυ να γυρνώ όλο το σπίτι ρυθμίζοντας. Επιλέγοντας το σενάριο "καληνύχτα" το σύστημα θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έχω ορίσει (ρολά, συναγερμός, θέρμανση, φώτα μετά από λίγο, φώτα περιβάλλοντα, ελεγχόμενες πρίζες κτλ).
Για αυτούς που ...ξεχνάνε εάν δεν ανιχνεύσει κίνηση στην κατοικία για 1 ώρα μετά τις 23:00, θα το εκτελέσει μόνο του εάν είναι ρυθμισμένο σε "auto-mode"
- Η θέρμανση θα χαμηλώσει/διακοπεί εάν αφήσουμε πάνω από 10' ανοιχτό κάποια πόρτα/παράθυρο. Θα ενεργοποιηθεί πάλι όταν κλείσουμε παράθυρο.
- Η θέρμανση θα διαμορφωθεί αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες κατοικίας / ύπνου / απουσίας κτλ.
Ο web server μπορεί να βγάλει την εικόνα και να έχουμε τον έλεγχο της κατοικίας μας από το internet, από το laptop, από το κινητό μας κτλ. Μπορούμε να δούμε τι θερμοκρασία έχουμε στους χώρους μας, αν έχει ζεστό νερό, θέσεις ρολών και πολλά άλλα.
Το σύστημα θα μας ενημερώσει αυτόματα αν η στάθμη του πετρελαίου είναι σε οριακά επίπεδα, θα μπορούμε σε μια οθόνη να δούμε την ημερήσια, μηνιαία κατανάλωση ρεύματος, νερού κτλ.
Το Qbus-cloud θα μας ενημερώσει αν έχει ενεργοποιηθεί συναγερμός παραβίασης, θα μας στείλει sms/e-mail όταν υπάρχουν alarms (φωτιά, πλημμύρα, άνεμος, βροχή κτλ), θα μας στείλει εικόνα με e-mail όταν κάποιος πατήσει το κουδούνι ή απλά όταν λείπουμε και ανιχνεύσει κίνηση στην ιδιοκτησία μας.
Κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να ανάβει απαλά και σταδιακά το φως στο διάδρομο όταν ανιχνεύσει κίνηση σε αυτόν. Επιπρόσθετα σε διάφορους χώρους (πχ wc, walk-in closets αλλά και όπου αλλού επιθυμούμε) μπορεί να μην υπάρχει διακόπτης καθόλου και απλά να ενεργοποιείται ο φωτισμός με την παρουσία μας.
Κατά την διάρκεια της νύχτας και αν αντιληφθούμε / ακούσουμε ύποπτες κινήσεις μπορούμε από ένα πλήκτρο διακόπτη δίπλα στο κρεβάτι μας (αλλά και από ασύρματο RF button) να ενεργοποιήσουμε σενάρια πανικού (αναβόσβησμα φώτα σε όλη την κατοικία / περιβάλλοντα, σειρήνα, sms σε συγγενείς κτλ). Μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά του οποιουδήποτε συναγερμού ή και σε συνεργασία με αυτόν.
Αν το σύστημα αντιληφθεί βροχή μπορεί να αναβάλλει το αυτόματο πότισμα για την επόμενη ημέρα ώστε να εξοικονομήσουμε το νερό.
Παρομοίως αν το σύστημα αντιληφθεί δυνατό άνεμο μπορεί αυτόματα να σηκώσει τις τέντες ώστε να μην καταστραφούν.
Η εξοικονόμηση ενέργειας συνυπολογίζοντας θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντική ακόμα και σε συστήματα θέρμανσης μέσω αντλιών θερμότητας & ενδοδαπέδια!
Real Time έλεγχος / σύγκριση θερμοκρασιών (εξωτερικής, ηλιακών πανέλων & ηλιοφάνειας, λέβητα πετρελαίου με αντιστάθμιση, boiler ή/και buffer, εσωτερικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά κτλ) έχουν δώσει ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα εξοικονόμησης.
Αν νομίζετε ότι είναι μακριά ο καιρός που ξυπνώντας το πρωί & επιλέγοντας σε διακόπτη, οθόνη αφής, κινητό μας να ξυπνήσει & το σπίτι μαζί μας, κάνετε λάθος.
Οι ευκολίες αυτές είναι καθημερινότητα στα σπίτια εξοπλισμένα με συστήματα Qbus.
Η νοημοσύνη qbus θα είναι πάντα στο παρασκήνιο να ενεργοποιεί (αυτόματα ή όχι) αυτό ακριβώς που χρειάζεστε την ώρα που χρειάζεστε με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας!
Σημαντικό στοιχείο του συστήματος είναι η απλότητα του προγραμματισμού ακόμα και από τον ιδιοκτήτη.
Το πρόγραμμα είναι απλή windows εφαρμογή και παρέχεται ελεύθερα από την Qbus.
Η εταιρεία έχει προμηθεύσει και υλοποιήσει εγκαταστάσεις πολυτελών κατοικιών, κτιρίων και επαγγελματικών χώρων.
Μετά από την λεπτομερή καταγραφή των αναγκών και των λειτουργειών που επιθυμείτε να εκτελεί το σύστημα αφήστε το επάνω μας.
Θα γίνει πραγματικότητα με την εγγύηση αξιοπιστίας & υποστήριξης έργου από την εταιρεία μας.
Ασχολούμαστε από το 1996 με τα έξυπνα κτίρια και το Qbus.gr έχει συνεχή παρουσία από εμάς στην Ελλάδα από το 2004.
SiteMap // Frequently Asked Questions