Καλωδίωση Qbus.
Έχουμε αναλυτικά όλη την γνώση εδώ ώστε ο ηλ/γος σας να μπορεί να ανατρέξει ανα πάσα στιγμή.
Περιγραφή συστήματος.
- 1
Σκοπός του δικτύου bus είναι η επικοινωνία του controller με όλα τα υλικά bus (διακόπτες, αισθητήρες, relays, dimmers κτλ) για τον έλεγχο & την τροφοδοσία αυτών. Ο controller τροφοδοτεί τα υλικά μέσω 2-πολικού καλωδίου, δηλαδή απο αυτόν αρχίζει (ως τοπολογία) το δίκτυο bus.
Απο τον controller υπάρχει ακτινικά προς όλους τους υποπίνακες καλώδιο bus (1 καλώδιο/υποπίνακα) για να τροφοδοτήσει συσκευές.
Απο τον κάθε υποπινακα γίνεται ο διαμοιρασμός πλέον του δικτύου bus σε διακόπτες όπως βολεύει (εν σειρά, ακτινικά, μαργαρίτα). - 2
Το δίκτυο bus απαιτεί 2 αγωγούς με ελάχιστη διατομή 2Χ1mm2. Δεν έχει πολικότητα (+ ή -) & είναι αδύνατο να συνδεθούν λανθασμένα τα υλικά.
- 3
Για την καλωδίωση του δικτύου bus συστήνεται η χρήση του πιστοποιημένου καλωδίου από την Qbus.
– Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε καλώδιο LiYCY 2Χ1,5mm (το προτείνουμε).
– Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο καλωδίο knx-eib (4Χ0,8mm). Σε αυτή την περίπτωση τα 4Χ0,8mm αγωγοί συνδέονται ανά δύο (κόκκινο-κίτρινο και άσπρο-μαύρο) έτσι ώστε τελικά να έχουμε 2 αγωγούς απο 1,6mm έκαστο (2X0,8=1,6mm).
– Για εντός ηλ/κου πίνακα συνδέσεις bus χρησιμοποιούμε άνετα απλό μονόκλωνο καλώδιο 1,5mm (προτείνεται χρωμα πράσινο). - 4
Κάθε ελεγκτής δίνει 2 κυκλώματα bus X1000mA. Κάθε κύκλωμα bus μπορεί να δεχθεί συνολικά έως 200μ καλωδίου.
- 5
Προτείνεται η δημιουργία βρόχου στους διακόπτες, δηλ. η επιστροφή του καλωδίου bus απο τον τελευταίο διακόπτη στον πίνακα ώστε σε περίπτωση κοπής του καλωδίου (για οποιοδήποτε λόγο) να μπορούμε να έχουμε bus απο την άλλη άκρη. Στην περίπτωση κλειστού βρόχου δύναται να αυξηθεί το συνολικό μήκος του καλωδίου σε 400m.
Γενικές Οδηγίες για Καλωδίωση Ασθενών (δικτύου bus).
- 1
Η τοποθέτηση των υλικών Qbus γίνεται σε κάθε πίνακα / υποπίνακα στο επάνω τμήμα του (κατά προτίμηση). Στο κάτω μέρος του ίδιου πίνακα τοποθετεί ηλ/γος το συμβατικό υλικό (ασφάλειες, μικροαυτόματοι). Δεν προτείνεται η ύπαρξη διαφορετικού πίνακα για τα υλικά bus.
- 2
Το τροφοδοτικό του controller τροφοδοτείται από ξεχωριστή ασφάλεια δίπλα του. Σε περιοχές που υπάρχουν διακυμάνσεις τάσης προτείνεται η τροφοδοσία του ελεγκτή με ένα απλό ups. Γενικά συνιστάται UPS εφόσον δίνει αυτονομία και για τα υπόλοιπα συστήματα (cameras, router).
- 3
Οι ελεγκτές έχουν υποδοχή RJ45 για σύνδεση στο LAN/internet κτιρίου (καλωδίο UTP απο router μέχρι ελεγκτή).
- 4
Από τον πίνακα που τοποθετούμε τον controller (κεντροβαρικά στο κτίριο για μικρότερο μήκος καλωδίου) υπάρχει προς ΚΑΘΕ υποπίνακα ξεχωριστό καλώδιο bus.
- 5
Κάθε διακόπτης, ανιχνευτής κίνησης, οθόνη, αισθητήρας καλωδιώνεται με τους υπόλοιπους σε σειρά, ακτινικά (όπως βολεύει) καταλήγοντας στον πίνακα. Είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερους του 1 βρόγχους (π.χ. διακόπτες υπνοδωματίων εν σειρά, του σαλονιού κτλ.)
- 6
Το καλώδιο bus υπολογίζεται ως δίκτυο ασθενών & ΔΕΝ οδεύει παράλληλα (στον ίδιο σωλήνα) με δίκτυο 230 volt. Στην πράξη πολλές φορές αναγκαζόμαστε να καταστρατηγήσουμε τον κανόνα αυτό, μας βοηθάει το πιστοποιημένο καλώδιο bus για την αποφυγή παρεμβολών.
- 7
Το Wheather Station χρειάζεται 4-κλωνο καλώδιο (4Χ1,0mm) [+24V/GND/DATA_A-/DATA_B+] μέχρι κοντινότερο πίνακα, όπως και όποιο συμβατικό ανεμούριο (L+Ν+GND+επιστροφή).
- 8
Ο έλεγχος της θέρμανσης δεν χρειάζεται καμμία πρόσθετη καλωδίωση. Οι διακόπτες μπορούν να έχουν ενσωματωμένο θερμοστάτη και η θερμοκρασία της ζώνης πλέον περνάει στο σύστημα.
- 9
Στους διακόπτες / αισθητήρες qbus δεν καταλήγει άλλο καλώδιο (π.χ. 230V), εκτός από αυτό του bus.
Γενικές οδηγίες για καλωδίωση Ισχυρών Ρευμάτων.
- 1
Κάθε κατανάλωση (γραμμές φώτα, ρολά, ελεγχόμενες πρίζες κ.τ.λ.) που θέλουμε να ελέγχουμε ξεχωριστά καλωδιώνονται μέχρι τον πίνακα με ξεχωριστό καλώδιο παροχής (ανάλογης διατομής σύμφωνα με Η/Μ μελέτη).
- 2
Μεγάλες καταναλώσεις (κουζίνα, θερμοσίφωνας κ.τ.λ.) ελέγχονται με την βοήθεια ρελέ ισχύος.
- 3
Τα on/off χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή της φάσης (L), ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός με άλλη κατανάλωση.
- 4
Τα ρολά χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή: φάση επάνω (Lup), φάση κάτω (Ldown), ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός με άλλη κατανάλωση.
- 5
Τα dimmer πυράκτωσης (ή dimmable 220 Led Spot) χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή: φάση (L) ΚΑΙ ουδέτερο (N) ενώ η γείωση μπορεί να είναι κοινή με άλλη κατανάλωση.
- 6
Tα dimmer κοινού φθορισμού ή LedTapes (με οδήγηση απο συμβατικό ballast/driver τεχνολογίας 1-10V ή 0-10V) χρειάζονται απο τον πίνακα μέχρι το συμβατικό ballast/driver : φάση (L) & ζεύγος 2 καλωδίων ΣΥΝ(+) & ΠΛΗΝ(-) ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός.
- 7
Tα φωτιστικά dimmer Dali χρειάζονται τροφοδοσία (το φωτιστικό) και ζεύγος 2 καλωδίων ΣΥΝ(+) & ΠΛΗΝ(-) εν σειρά μέχρι πίνακα.
Κουτιά Ηλεκτρολόγου.
Συνδεσμολογία διακόπτη.
Μπορείτε να βρείτε εδώ τις συνδεσμολογίες των κυριοτέρων συσκευών.